S.O.S.S. Kriterion

Oppascentrale Kriterion maakt deel uit van de Stichting Onderlinge Studenten Steun Kriterion (S.O.S.S.). Deze stichting is in 1945 opgericht door een aantal studenten uit het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. De doelstelling van deze stichting is studenten in staat te stellen zelf hun eigen studietoelage te verdienen zonder dat dit ten koste hoeft te gaan van de studie. In de loop der jaren zijn er onder leiding van het S.O.S.S. verschillende projecten ontstaan: Bioscoop Kriterion, Oppascentrale Kriterion, StudentenPomp Kriterion, SKEK, Studio-K, Kriterion Sarajevo en Kriterion Rotterdam. Klik hier voor meer informatie en de website van S.O.S.S.

Oppascentrale Kriterion

Stichting Oppascentrale Kriterion is opgericht in 1949 en verzorgt sindsdien oppasaanvragen in Amsterdam en de directe omgeving. Al onze oppassen zijn student en hebben veel ervaring met oppassen op kinderen van alle leeftijden, inclusief baby’s. Oppassen worden geworven en zorgvuldig gescreend door het bestuur van de Oppascentrale. Zo dient iedere oppas meerdere (recente en relevante) referenties te overhandigen die wij natrekken. Er volgen meerdere sollicitatieronden voordat besloten wordt om de oppas aan te nemen. Verder worden de verrichtingen van de oppas tijdens een proefperiode gevolgd door regelmatig de ouders, bij wie zij hebben opgepast, te enquêteren. Voor meer informatie over de sollicitatieprocedure voor oppassen kun je terecht op de pagina Info voor oppassen.

Het bestuur van de Oppascentrale bestaat uit studenten die allemaal nog regelmatig oppassen. Wij zitten allemaal minstens één keer per week op kantoor om de Oppascentrale draaiende te houden. Met het bestuur regelen wij niet alleen de oppassen voor alle aanvragen, maar doen wij ook zelf alle sollicitatiegesprekken, beheren wij de financiën, werven wij nieuwe leden, en zoeken wij constant nieuwe manieren om de dienstverlening van de Oppascentrale te verbeteren.

Onze bestuursleden


 

Bodine SchotsmanVoorzitter
Bodine is per januari 2017 onze voorzitter geworden. Dit houdt in dat zij het stokje van Anna van Delft heeft overgenomen en zich zal storten op de agenda en het inleiden van de vergaderingen. Daarnaast is zij het aanspreekpunt van de OC voor andere Kriterionprojecten, en zorgt zij mede met de andere bestuursleden dat de Oppascentrale succesvol loopt. Zij heeft cognitieve neurowetenschappen gestudeerd aan de UvA en studeert op dit moment geneeskunde. Bodine is een bruisende, energieke persoonlijkheid, die vergezeld wordt door een zekere kalmte.Zoé Poetsema - Penningmeester
Zoé is onze betrouwbare penningmeester en beheert alle financiën van de Oppascentale. Zo houdt zij het overzicht voor alle inkomsten en uitgaven in de gaten, beheert de bankrekening en neemt leiding in het plannen van de financiële koers van de Oppascentrale. Ze studeert algemene sociale wetenschappen aan de UvA, in de richting van Arbeids- & Organisatiepsychologie. Naast haar jarenlange oppaservaring wil Zoé graag meer ervaring op doen binnen organisties om zich zo verder te ontwikkelen. Haar kalmte en enthousiasme vormen een zeer sterke toevoeging aan ons bestuur.


 


Bo van 't Schip - Secretaris
Bo is met haar krachtige en besluitvaardige karakter en duidelijke mening een goede nieuwe toevoeging aan ons bestuur. Vanaf januari heeft zij de bestuurstaken opgenomen die horen bij de functie secretaris. Mede hierdoor notuleert ze vergaderingen, houdt ze de website up to date en is ze verantwoordelijk voor het opstellen van de nieuwjaarsbrieven. Op dit moment studeert ze Bestuurs- en Organisatiewetenschappen aan de VU. Ze hoopt als bestuurslid waardevolle ervaring op te doen die haar in haar latere werkzaamheden goed van pas zullen komen.

 

Nicolien Severijnse - Oppascoördinator
Nicolien is onze oppascoördinator en hiermee het belangrijkste aanspreekpunt voor onze oppassen. Naast haar bestuursfunctie werkt ze veel als oppas voor de oppascentrale. Hierdoor weet zij precies hoe het eraan toe gaat op de werkvloer. Als oppascoördinator houdt zij o.a. in de gaten of we genoeg oppassen hebben, regelt zij de sollicitaties en belt zij rond voor enquetês. Nicolien is met haar jarenlange toewijding voor de oppascentrale, haar kennis uit de bachelor klinische ontwikkelingspsychologie en enthousiasme een mooie kracht in ons bestuur.
Ashira Oude Lenferink-Public Relations
Ashira is verantwoordelijk voor de PR van de Oppascentrale. Ze zorgt voor het contact met bedrijven, externen en andere projecten van Kriterion. Ashira haar creativiteit komt bij deze functie goed van pas. Naast haar werkzaamheden in het bestuur studeert ze op dit moment Psychobiologie aan de Universiteit van Amsterdam.Thara Wielaart -Algemeen bestuurslid + Oppascoördinator
Thara studeert op dit moment de master Business administration aan de UvA. Ze is iemand die goed kan werken in een team en flexibel en ambitieus is. Daarnaast heeft ze altijd veel affiniteit met kinderen gehad en past zelf al sinds haar 12op. Naast algemeen bestuurslid ondersteunt ze Saly in haar werkzaamheden als oppascoördinator. 


 


Interesse in een bestuursfunctie? Kijk voor meer informatie op de pagina 
Werken als bestuurslid.


Zusterprojecten en het S.O.S.S.


Filmtheater Kriterion:
Filmtheater en café Kriterion is al sinds de oprichting in 1945 een fenomeen in de Amsterdamse Plantagebuurt. Oprichter Piet Meerburg had het idee om een bioscoop te beginnen waar studenten geld konden verdienen om hun studie mee te bekostigen, zodat ze niet van hun ouders of de overheid afhankelijk hoefden te zijn. Van het programmeren van de betere Hollywood producties of Nouvelle Vague-films tot het tappen van bier, alles wordt tot op de dag van vandaag gedaan door enthousiaste studenten. De non-hiërarchische, democratische bedrijfsstructuur stimuleert creativiteit en verantwoordelijkheidsgevoel. Er gebeurt altijd wat in Kriterion: premièrefeesten, festivals, kinderfeestjes en stevige debatten. Maar je kan er natuurlijk ook gewoon ontspannen in de huiselijke foyer.

Roetersstraat 170
www.kriterion.nl


Filmtheater De Uitkijk:
Aan de Prinsengracht in het hart van Amsterdam ligt het oudste filmtheater van Nederland: De Uitkijk. De Uitkijk onderscheidt zich door zijn knusse ambiance en bijzondere programma. Laat je drankje bezorgen op het romantische servicebalkon of drink een kopje koffie in de foyer die doet denken aan de jaren '20 in Parijs. Naast Europese arthousefilms biedt De Uitkijk interessante programma’s aan, zoals klassieke Franse filmprogramma's, filosofische lezingen bij films en het wekelijkse vrijdagnachtprogramma Café Cineville.

Prinsengracht 452
www.uitkijk.nl


Eetcafe Skek:
Het culturele eetcafé in hartje Amsterdam!
In 'Skek houden ze van eten, natuur, mensen en cultuur! Ze proberen dat op de best mogelijke manier te combineren, met het gebruik van biologisch vlees en seizoensgroenten, twee tot drie keer per week live muziek en elke twee maanden een nieuwe expositie in het restaurant. Elk seizoen verzinnen ze samen de nieuwe kaart; 'Skek wordt namelijk gerund door 30 enthousiaste studenten, verenigd in commissies. Ga een keer gezellig langs en speel een spelletje, blader door hun kookboeken en geniet van hun lekkere eten!

Zeedijk 4
www.skek.nl


Studio K:
Studio/K is een jonge, frisse bioscoop, gevestigd in de oude ambachtsschool aan het Timorplein in de Indische buurt in Amsterdam. Ze beschikken over twee comfortabele en prettige zalen, waarin actuele arthouse en de betere populaire films gedraaid worden. Een moderne, kwalitatieve mix die wordt aangevuld met de wat kleinere, gedurfde en kunstzinnige films. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een vaste filmavond als Biosfeer, of de verschillende filmfestivals die regelmatig bij hen plaatsvinden.

Naast de bioscoop hebben zij ook een voortreffelijk café-restaurant waar regelmatig unieke live optredens plaatsvinden en er gedanst kan worden tijdens de vele eigenzinnige clubavonden die georganiseerd worden. Door haar uitgebreide diverse aanbod en bruisende activiteit heeft Studio/K iets weg van een overdekt festival, waar het zomerse gevoel van het festivalseizoen het hele jaar te vinden is.

Timorplein 62
www.studio-k.nu


Kriterion Tankstation
Voor menig Amsterdammer reden genoeg om net dat stukje om te rijden en te tanken bij het gezelligste tankstation van Nederland. Sinds de oprichting in 1960 maakt ‘de Pomp’ deel uit van de Kriterion familie en biedt een waardevolle bijdrage aan de werkgelegenheid van Amsterdamse studenten. Het tankstation biedt studenten de ideale baan om hun studentenleven mee te bekostigen en bovendien een waardevolle leerervaring die hen klaarstoomt voor de praktijk van het bedrijfsleven.

Hun klanten bieden zij maar liefst veertien pompen, een uitgebreide wasstraat en de beste koffie langs de A10. Uiteraard ontvangen zij hen met een voor een tankstation a-typische gezelligheid en service.

IJburglaan 11,
www.kriteriontankstation.nl


YUA
Stichting Young Urban Achievers (YUA) realiseert Kriterion projecten in kansarme regio's in het buitenland. Zo is er in Sarajevo, Bosnië en Herzegovina, een studentenbioscoop opgezet naar het Amsterdamse Kriterion model. YUA zet samen met jongeren een onafhankelijk cultureel podium op en creëert zo banen voor hen. Lokale jongeren zijn vanaf het begin betrokken en verantwoordelijk voor hun eigen onderneming, en worden door stichting YUA begeleid. Na het succes van Kriterion Sarajevo is YUA nu aan de slag gegaan in Kosovo, Servië en Liberia. Donateur worden of meer lezen?

www.yuafoundation.org